Narodno vjerovanje i liječenje

Narodno vjeorvanje-strava,zapisi,hamajlije

Strava:Mnogi su se od nas od zbog nekoga ili nečega živi ispripadali(imali stres),i nikom ništa.U Americi se za to ide doktoru ili psiholgu,a u ono vrijeme ,naše staro ,se išlo na stravu.Gotovo u svakom selu ima neko ko saljeva  ili zavaruje stravu.I to pomoću olova ili stravne trave.I danas se može naći osobe koje to rade.Rastope olovo te sipaju u posudu s vodom,tada se olovo stvrdne i pokaže se neka figura.Tada se sazna od čega se osoba prepala.Oni koji saljevaju strave znaju bolje to objasniti i ono što govore je tajna.Uglavnom mnogima je bilo bolje poslije tog tretmana.
Zapisi:Nekada su zapise pisali  svešenici i hodže.Zapise najviše traže nerotkinje,neke osobe zbog ljubavi izgubljene ,bolesnici ,kada je stoka bolesna, kao i druge nevolje koje prate ljude.Zatim su neki držali knjige, u kojima su pisani zapisi ili hamajlije , pod jastukom bolesnika kako bi on što prije ozdravio ili  bio pio vodu u kojoj je bio zapis.
Gatanje:To se radilo vrlo često.Mnogi su željeli da znaju svoju sudbinu,budućnost,da se sazna ko je ukrao nešto,da li će uspjeti u nekom poslu,da li će neko ozdraviti i td.Najviše se gatalo ugljevljem,kartama,olovom,travom,gledanjem u dlan,grahom.Neke su Muslimanke gledale i u tespih.
Sve ovo se dešava u nekim mjestima i danas,kao što je strava,gledanje u grah,tespih,u šoljicu od kafe i td.

Ostale stvari norodnog vjerovanja

Ne valja mesti kuću po mraku,po zalasku Sunca,da ne bude nesreća u kući.
U prvi mrak ne valja se gledati da ne bi ostao nakazan u licu.
Kad se što u kući razbije,a da se ne vidi ko je ili što razbilo, vjeruje se  da će neko iz kuće umrijeti.
Kada krava sve teli mušku telad ,to sluti da će kuća zapasti u dug.
Dobro je voditi psa noću sa sobom, jer se onda ne može ništa prikazati.
Ko hoće da drži pčele,treba da jedan roj kupi,jedan nađe a jedan ukrade.
Vjeruje se da se neće imati  djecu onaj ko puno kalemi voćke.
Vjeruje se da oko jezera ima vila.
Prestupne godine ne valja kalemiti voćke.
Kada je mijena ,vjeruje se da će biti promjena vremena.
Kada se vjetar okreće u čavrntiju ,vjeruje se da su u njemu đavoli.

U šta se sve vjerovalo nekadaU prijašnje vrijeme  babe vračare morale su se dovijati na razne načine da pogode spol djeteta. Kada ptica dođe na prozor ženi koja treba roditi i cvrkuće, rodit će kćer, a ako pjeva rodit će sina. Isto tako ako joj je trbuh šiljast, bit će sin, a ako je okrugao bit će kći. Ako trudnoj ženi baciš maramu i ona je uhvati dlanom okrenutim nadolje, bit će sin, a dlanom nagore bit će kći.Vračare se međusobno ne vole i primjetna je zavidnost i konkurentnost.Svaka od njih ljubomorno čuva svoje znanje kao zmija noge što im opet daje jednu dozu misterioznosti i sugestivnosti.Dešava se da jedna vračara mora drugoj otklanjati zlo ili čak njene magije koje je radila za svoju familiju.Tu se na neki način pokaže i sama solidarnost između njih koja je , inače, vrlo rijetka.Od vračara se jako strahovalo pošto se znalo da one odlaze sredinom noći na groblja kako bi sa njih slale svoje sihire po selu.Ko je znao i umio branio se dok su drugi bili gotovi.


Kada trudna žena osjeti neki miris i poželi pojesti tu hranu pa se uhvati za koji dio tijela, tu će se djetetu pojaviti znak sličan hrani, npr. dinja, pršut, trešnja i sl. Nekada se u to tako snažno vjerovalo da je dolazilo i do abortusa ako se nije mogla ispuniti želja.


Ako na blagdan sv. Ivana ujutro žena sretne nekoga muškarca, njegovim imenom zvat će se njezin budući muž. Ako ona želi znati koje će zanimanje
imati njezin budući odabranik mora uzeti komad olova, baciti ga na vatru, otopljenog spustiti u vodu i dobit će razne oblike: čovjek koji sjedi znači činovnika, oblik broda znači pomorac, itd.Kada te ubode osa ili pčela trljaj dobro to mjesto s tri različite trave, cvijećem ili crvenom krpom pa će ti odmah proći.


Štucavica se javlja kad te netko spominje. Zato treba popiti tri gutljaja vode, zatvoriti nos i pomisliti na određenu osobu pa će štucavica proći.


Narodno liječenje epilepsije IV dio


Ono što su ljudi probali i uspjelo im je ,sada se to u narodu širi .S koljena na kkoljeno se znanje o liječenju narodnom prenosi.nema nikakvih pisanih tragova,ali opet u svakom mjestu oni stariji sve znaju.Ili barem svako po malo.Važno je povjerovati u to i pokušati uraditi onako kako je prenešeno.nekome uspije a nekome opet ne uspije.
Možda je neophodno se pridržavati tačno onih uputa koje su navedene u određenom liječenju.kao što je liječenje epilespije za vrijeme mladog mjeseca,gdje je veoma važno da je osoba koja liječi žena koja nema odnosa sa muškarcem itd.Tek tada lijek djeluje.
Znači one pojedinosti su od važnosti.jer zašto bi neki stranac koji već 4 godine nema napad epilepsije,nazivao telefonom osobu koja mu je rekla kako se liječi epilepsija u narodu i zahvaljivao se svaki put.
Pa ko bi volio imati neku bolest,posebno onu tešku.Taj čovjek je sada sretan,živi normalno,a nije mogao ni sanjati da bi to moglo da mu se desi ,da bude napokon zdrav,poslije toliko epileptičnih napada.Treba vjerovati da lijek za svaku boljku postoji, i on će se naći.
Comments